07 February 2011

::KENANGAN DI BUKIT PELINDUNG::

Assalamualaikum wbt..
Sudah agak lama menyepi, but now blog ini kembali bersiaran setelah bercuti almost 10 days..hehe..rasanya rakan-rakan blogger saya pun begitukan..melaksanakan agenda yang telah disenaraikan..maaf kerana saya tak sempat nak jalan2 kat blog rakan2 sekelian..
Ok..nak cerita sikit aktiviti saya masa bercuti hari tu..

Negeri yang dipilih adalah negeri Pahang Darul Makmur..Sambil-sambil menziarah sanak saudara disana, saya dan family berkesempatan mendaki di sebuah bukit yang diberi nama "Bukit Pelindung"...aha..pernah dengar tak?? yang dah tau tu duduk diam2..:)
Jom layan gambar2 kat bawah ni..


Nampak tak pencawang-pencawang kat atas bukit tu..tinggi kan..haha..muka dah cuak tapi semangat berkobar-kobar nih..haha


memang ramai yang datang ke sini..mula-mula warm up dulu ye..tu jalan nak menuju ke pintu masuk Bukit Pelindung..yang sebelah tu sebenarnya ulat gonggok..masa kami tengah jalan tu ulat gonggok ni nak melintas..mak oii..besarnya..anggaran 15cm panjang.. 


ni signboard di pintu masuk. "Hutan Lipur Bukit Pelindung"..Jaraknya adalah 1880m dengan ketinggian 220m paras laut..berdekatan dengan Teluk Chempedak..so, perjalanan akan bermula dari sini..bukan calang-calang bukit tau..ni bukit yang kasi punggung tonggek punyer..haha..baru 15 minit berjalan dah mencungap..


yang ni pula signboard di pertengahan bukit..kat sini ada jalan untuk berbasikal..terus masuk hutan dan boleh keluar ke teluk chempedak...seingat saya, lebih kurang 5 kali kami behenti rehat untuk sampai ke pertengahan bukit ni..adehh..memerlukan stamina kaki yang kuat..hehe


percaya tak kalau saya kata sambil berjalan pun boleh menjalinkan ukhuwah..bila berselisih, mereka akan bertegur sapa antara satu sama lain walaupun tak kenal..paling best bila ada yang memberi tunjuk ajar masa kami berhenti rehat..

tinggal kami dan beberapa orang je masa ni..yang lain dah sampai atas bukit agaknye..hehe..penat wehhh..gambar sebelah tu nak menuju ke puncak bukit..of koslah makin bersemangatkan.. 


Finally...dah nampak pencawang tu depan mata..tak lepaskan peluang rakamkan gambar pencawang tu..hehe..adehh..tak sia-sia berjalan walaupun kat 10 kali berhenti rehat..haha..first time tau naik bukit ni..bangga ngan mak saya yang berumur 60 tahun berjaya naik sampai ke puncak bukit ni..

Bandar Kuantan..
gambar yg diambil masa turun bukit..kalau kat atas tak dapat nak ambil gambar sebab dipenuhi dengan pokok hutan..


jangan ingat turun bukit tak perlukan stamina..macam-macam gear yang saya guna..adehh..
bila dah sampai kebawah kami tak lupa buat senaman ringan dan bergambar kembali..hehe..penting tu....selamat tinggal BUKIT PELINDUNG..

17 comments:

IMANSHAH said...

salam

wah jalan2 ye..saya pahang sampai cameron je..huhuhuhu

Afida Anuar said...

Masuk kass punya cerita, dah 3 blog dah saya baca kisah pergi bukit..

ah jeles!..hehe

ieda said...

seronok dik .. akak x pernah sampai layie bukit pelindung nie .. best jugak kann :)

nurkass said...

iman,
w'salam..hehe..mmg dah plan awal..
ok lah tu..sampai gak kat pahang..

fida,
ye ke..hehe..
sila jgn jeles ye..haha..ari tu tak sempat singgah t'ganu..next time..

nurkass said...

kak ieda,
mmg best kak ieda..ringan badan lepas daki tu..ada juga yang dah turun bukit tu pastu naik balik..hehe

en_me said...

sonoknyerr jalann2 naik bukit kanns.. ehehe

sahromnasrudin said...

ssalamualaikum...

bagus bercuti tempat cenggini..tp tempat sy mmg dh utan..so kalau nak bercuti, kne keluar dr hutan hehehehhea

nurkass said...

en_me,
mmg seronok..pemandangan hijau jek..


sahrom,
w'salam..
oo..yeke..mmg patut keluar lah cenggitu..tu yg gi melaka ek..hehe..

Farhan Zulhusmi said...

kat pahang erk...
belum jelajah lagi lah...emmm...xde rezeki emmm...insyaallah akan ada...amin......

wahida said...

first time dengar bukit pelindung ni...

nurkass said...

Farhan Zulhusmi,
yezz.kt phg..jln2 negeri org..hehe


wida,
aha..kass pun first time gak..mmg dilindungi hutan2 tu..hehe

white rose said...

oh, ade bukit pelindung ye...

besh nyee...
dah lama tak naek bukit...

rindu wooo zaman persekolahan dlu, selalu naek bukit...

skrg ni pun naek gak...
naek perut...
miahahahaha...

nurkass said...

WR,
best dik..berpeluh2..

hampehhhhhhhhh..
tu bukan naik namanyer..tu buncit perutla..miaaahahahaha..eh..camne leh sama gelak nih..??

Ati Masrif said...

wah..semangat betui ni
kalau kak ati
harus...panjit ^___^

nurkass said...

kak ati,
hahaha..adehh..ingat harus ape tadi..haha..

makdara TERdiva said...

ini bukan tempat yg org selalu tengok anak bulan ramadhan & raya ke?

nurkass said...

MDT,
owh yeke..sy pun tak tau..