01 April 2011

:Sup Cendawan::

Hari ni nak cerita pasal menu saya malam tadi..SUP CENDAWAN..:)
last week order tapi semalam baru ada stock..hehe..best sebab fresh lagi..layan gambar ye..

see..mmg sgt2 fresh..saya order 500gm je..then lepas kerja semalam terus mulakan operasi..hehe
.
.
.
.
.

 finally..inilah hasilnya..disebabkan stock brg2 tambahan adalah terhad
 jadi letak jelah apa yg ada..hehe..yang penting sedap..rasa manis cendawan tu memang best...alhamdulillah..kenyang..

Rasanya ada sesetengah orang yang tak boleh makan cendawan sebab angin katanya..saya pun tak sure tentang ni..kalau ada rakan2 blogger yang tahu bolehlah share kat sini..:)


51 comments:

Kakzakie said...

Kakak sekeluarga meminati apa saja jenis cendawan. Dari yg payung, leper, butang as long as mushroom memang kami suka. Tak kisah... yg dalam tin pun kami sapu juga...

Cendawan yg tak boleh makan jgn cuba. Boleh hilang nyawa. Heeee....

shameel Iskandar said...

Cendawan mmg sedap, baik dibuat sup mahupun apa sahaja resipi.

Pernah makan cendawan( org kelantan panggil kulat)gelam. Sedap bila masak buat kerabu, tapi tak bleh minum air sebab pahit.

Ati Masrif said...

cendawan tu angin ke ...

kak ati selalu goreng
biasa je..dgn bwg putih
n ikan bilis :)

Piasara said...

"cendawan tu angin ker..tak lah..sedap nya sup cendawan,campur ngan brokoli,carrot dll yg sesuai kan.Kalau goreng celup tepung,mmmmm mmg berebut ank2.."

nurkass said...

kak zakie;
sedapkan kak..rasa kenyal tu yg best..hehe..
dulu pernah buat rendang cendawan terkukur ngan kerang..fullamak..mmg sedap..hehe

nurkass said...

shameel;
ooo..cendawan kulat tu..selalu masak lemak je..wahh..nak try la buat kerabu..mesti best..hehe

nurkass said...

kak ati;
tak tau lah kak ati..
sbb ada bebudak ofis ckp dia tak leh makan sbb angin..sebu je perut dia..:)

nurkass said...

kak pia;
aha..kalau goreng tepung lg sedap..tapi hari tu kass beli cendawan goreng tepung kat pasar tani, lepas makan terus pening kepala..tak tau lah kenapa..hehe

wahida said...

sup cendawan best woooo...feveret tu...nak buat la esok...yeeehaaa!!
thanks dear bg idea nak masak apa esok..

ainnoraini said...

kak ain ptg semalam balik dari kerja dah buat sup cendawan... senang campak2 jer dah boleh makan...

anak2 mmg suke makan sup cendawan ni...

nasi goreng cendawan pun best jugak...

dwaty said...

sedap sup cendawan ni... tp sejak akhir2 ni... saya dah alergik dengan sup.... hikhikhik... masih teringat2 sup lipas tu.... huhuhu

nurkass said...

wida;
welcome dear..
jgn lupa pos kat aku tau..haha

nurkass said...

kak ain;
ye ke kak ain..sedap kan..manis..
resipi paling senang..campak jek..hehe

nurkass said...

dwaty;
takpe dik..akak faham..
tak yah buat sup..goreng tepung jek..lg sedap..:)

Amy Syaquena said...

amy suka sangat makan sup cendawan nie , baru ingat nak buat malam nie..

Afida Anuar said...

Fida pun minat cendawan ni kass... lebih-lebih lagi buat sup..

dan dan rasa lapar...eceh..

Yan said...

Nurkass darlingggg.... sedappppp ni.. cam tu je kalau akak.. Pergghhh...Tapi jgn lah makan masa slam pantang. Bentan nanti.

Yan said...

Alahhh Nurkass,

bagi email or contact or address. Nak bagi FM ni hah...kat FB boleh kot.

luahfikiran said...

SALAM,
CENDAWAN KALAU DIGORENG PUN SEDAP DIMAKAN.

sekamar rindu said...

salam...

bestnya sup cendawan ni..tapi kalau buat cendwan goreng tepung pun ok gak..:)

nurkass said...

amy;
aha..jgn lupa pos sini skit..

nurkass said...

fida;
sedap tau..rasa kenyal dan manis tu..mmg best..hehe

nurkass said...

kak yan:
hai kakakku sayang..
tu main campak2 je tu kak yan..sedappp..hehe..

owh FM yang kass order tu ye..dah lupa dah..hehe..nanti kass call kak yan..muahhhh

nurkass said...

LF;
salam LF..
lama betul LF menyepi..
betul tu..goreng rangup mmg menyelerakan..

nurkass said...

sekamar rindu;
salam..
setuju..celup telur then kirai dgn tepung kfc tu..mmg sedap..hehe

Daddy Ziyyad said...

cendawan fresh tu beli kat mana?
selalu beli yg dah siap packing kat tesco tu aje

nurkass said...

daddy ziyyad;
sy beli kat budak ofis ni..adik dia mmg ada bisnes cendawan..tu yg fresh tu doc..:)

ummu said...

salam Nurr..
dekat tempat tinggal yang akak berada sekarang kerana bertugas,
memang macam2 jenis cendawan ada.
sedap,tapi akak tak berani makan,sebab khabarnya ia berangin,siapa yang ada masalah urat tak disyorkan makan.erm tapi cendawan yang hitam tu akak berani makan.:)

nurkass said...

kak ummu;
salam kak..
ooo..betullah yg cendawan ni berangin..

yg mcm cendawan butang tu ye kak..masak dgn tauhu cina sedap tu..hehe

sahromnasrudin said...

sy suke nasi goreng cendawan..sgt sedap....

My Little Diary said...

as-salam
saya mmg suke sup cendawan ni
tapi jarang2 masak.. hehe

azzey said...

Saya sker..saya sker.nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk sup cendawan..:)

Amy Syaquena said...

masih x ada update baru ke dear , alahai rindu nie nak abca entri terbaru..

nurkass said...

sahrom:
aha..sedap tu..letak telur goreng..meletop..hehe

nurkass said...

MLD;
jarang masak???
baru nak singgah rumah rima..:)

nurkass said...

azzey;
erk..sabau azzey..
actually..dah habis melantak..haha..sorry..no balance..hehe

nurkass said...

amy;
hi dear..
sorry la..esok baru nak post kot..sempat BW je ari nih..ni pun curi2 masa..huhu

IMANSHAH said...

terliur la pulak..tapi serius cendawan yang paling atas tu nampak macam janin..huhu

suri solehah said...

salam kass...kegemaran anak sulung akak tu..rugi akak tak datang masa hari kass masak tu..kalau dak leh tapau sikit huhu

nurkass said...

iman:
ada yg kena blasah kang ni..org lain tgk ok jek..pegi check mata tu dik..

nurkass said...

kak suri;
owh..dia pun suka mkn cendawan ke..hehe..

insyaAllah, nanti kalau ada lg kass inform akak ye..

Adinda Amy Sensei said...

bestnye sup cendawan kak...

si para para said...

sedapnya sup cendawan...
dah lama tak makan..
mengidam.hehe

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
sedap gua minat tak ingat cendawan masa apa pun sodap

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam dan salam perkenalan dari BSB. Saya dtg dr blog kakYan. Sup cendawan menu setiap minggu di rumah saya, anak2 saya memang suka.

nurkass said...

adinda amy sensei;
mmg best dik..manis..

nurkass said...

si para para;
hehe..
bahaya nih..ngidam..
pi cari cendawan cepat..hehe

nurkass said...

brutalsolo;
hehe..mak mentua lalu pun tak sedar..haha

nurkass said...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ
salam kenal..thanks singgah sini..
mmg best..walaupun simple tapi sedap..hehe

si para para said...

lepas cari cendawan nak buat ape..hehe

goreng pon sodap kan..
:)

nurkass said...

si para para;
erk..lepas cari masaklah..kan..haha..

yesszz..goreng topung..sedapppp,,