19 April 2011

::Air tangan ibu::

nak story masa saya pulang ke kampung last week..
of cos lah masakan ibu yang dinanti2 kan oleh kami adik beradik..
dari jauh dah bau..ada bau perut lembu..pastu ada bau durian..tak leh jadi ni..jom kita skodeng..

gulai perut dan nenas..
gambar tak berapa clear sbb takde kamera canggih mcm daddy ziyyad tu..haha..
selalunya gulai ni dicampur dengan belimbing tapi kali ni tukar nenas pula..memang sedap..
erkk..tapi tak semua yang makan perut lembu kan..tol tak..

pulut durian..
walah..memang menusuk disanubari betul..
teringat sampai sekarang..bau mmg takleh cakaplah..semerbak satu rumah..
nanti nak try musang king pula sbbnya jeles tgk gambar si wahida hari tu..hehe

50 comments:

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

lamanya tak makan pulut durian..

tak terpikir nak buat bila ada durian lebih kelmarin.

Afida Anuar said...

pulut durian..pulut durian...pulut durian...

tengok kass....kan dah mengidam ni.. he he... eh betul la..lamanya tak makan pulut durian!!

ibuintan said...

pulut durian.. baru buat hari Sabtu lepas, memang mengancam baunya... rasa lagilah best

akak pun tak boleh la lauk perut tu, stop sampai tekak je

Ati Masrif said...

tak pekena lagi durian

mak tak bg tapau ke :)

anitaare said...

tak kiralah apapun durian ke pulut durian ke kalu dah mak yg msak tu semuanya sedapkan

My Little Diary said...

sedapnya pulut durian tu...
saya tak pandai makan perut lembu..

http://aniesandyou.blogspot.com said...

ni yg rs nk trbang je blk kg ni

Malas memasak

ainnoraini said...

suke pulut durian...
selalunye mak mertuaku rajin buatkan...menantunye makan jerrr...

Kakzakie said...

Kena belajar mcam mana emak buat. Esok kalau kalau dah ada cik abang tahu nak buat macam mana.

Kakak nak usik Kass pepagi nie. Lama tak bw...

sahromnasrudin said...

pulut durian?????

saya tak pernah cuba la....sungguh indah bile berblog sampai saya baru belajar akan pulut durian ini

Daddy Ziyyad said...

Perut lembu??

Saya tak pernah makan..dan rasanya tak boleh makan kot..ekekeke..

Eh..kamera biasa pun boleh tangkap gambar yg cun...teknik kena betul :)

nurkass said...

a.z.r.i.n.a.03.07;
alahai kesiannya..
takpe2..ada musim lagi ni..leh buat..hehe

nurkass said...

fida;
hehe..siannya..
nanti kalau buat jgn lupa anto sepiring..mesti sedap fida masak..:)

nurkass said...

ibuintan;
dah buat ke..
sedapkan kak..teringat-ingat..hehe

tulah..ada certain org tak leh masuk perut ni..kass tolak batu ngan kayu jek..hehe

nurkass said...

kak ati;
kakakku cayang,
tak sempat tapau dah habis..hehe

nurkass said...

anitaare;
aha..!
saya setuju..air tangan ibu takde bandingannya..

nurkass said...

MLD;
hehe..
harum semerbak bau durian..

owh..rima tak mkn perut eh..emmm.rasanya kenyal2..mmg kenalah kalau buat gulai..

nurkass said...

anies;
huhu..
sorry dik..
akak tgh usaha nak BW kat blog anies..

sedapkan pulut durian..leleh..hehe

nurkass said...

kak ain;
wahhhh..
bertuah dpt mertua camtu..
erkkk..ada calon kosong tak..haha

nurkass said...

kak zakie;
erkkk...emmmmmm..
kass pun nak belajar ngan kak zakie cara harmonikan rumahtangga..seronok baca n3 kak zakie bersama keluarga..

nurkass said...

sahrom;
tak pernah dgr ke sahrom..
sedap tau..makan ngan pulut..biasa kat N9 famous la..

nurkass said...

Daddy ziyyad;
kalau dah buat gulai takde rasa ape pun..rasa kenyal bila makan..

erkkk..hp cokia ttp tak leh snap yg cantik..hehe..

Yan said...

tak penah lak akak makan kass. Mcm best je bunyinya.. Nnt masak sikit bagi kat akak ye..hee

Piasara said...

"memang masakan yg paling sedap di dunia ni ialah masakan mak....akak kalau balik kg..mkn berpinggan-pinggan..(pinggan satu jer,tambah byk kali..hehehhe..buat lawok..)sbb sedap sgt,padahal menu biasa2 jer..adoii,pulut durian lagik.....hmmm"

Maya Mayana said...

hai kass..masakan ibu memang terbaikk..weekend ni pn nk blik kmpg..btw thanks ucapan hari lahir,..

nurkass said...

kak yan;
haha..
permintaan cepumas tu..
insyaAllah..:)

nurkass said...

kak pia;
betul tu..
bertambah2..reramai pulak tu..lagi lah tak ingat..haha..
masakan ibu mmg terbaik..

nurkass said...

maya mayana;
owh..blk kg eh..
jgn lupa bw balik ole2..hehe

ur welcome..

~ yus ~ said...

salam kenal,

saya mmg tak makan perut....:)bau pun tak boleh,

nurkass said...

yus;
salam kenal..
thanks sudi singgah sini..

tulah..
mmg ada certain people tak mkn perut..busuk katanya..hehe

Amy Syaquena said...

alamak amy x makan durian tapi tempoyak makan huhuhu~

nurkass said...

amy;
erkk..
camne tu dear..
samalah tu kan..
owh..kalau dah gaul ngan cili api makan eh..durian biasa tu tak makan..faham2..hehe

wahida said...

weh, aku pernah try nak mkn perut lembu...tapi tak leh telan weh...dia duk terkial2 kat tekak aku tu, tak tertelan...hahaha!!

gi mkn musang king cepat!! nnt musim dia abes, kempunan!!

dwaty said...

saje bagi jeles... rindunya nak makan masakn ibu... huhuhuhuhu

IMANSHAH said...

hurm rindu ibu juga

nurkass said...

WIDA;
haha..
kunyah la sape suh telan..hehe..
yelah..ada org tak leh masuk lauk tu..

nurkass said...

dwaty;
alahai siannya..
mmg bg jeles pun..hehe..
takpe2..nanti kalau ada cuti leh balik sabah kan..leh mkn puas2..

nurkass said...

Iman;
sabo dik..
cuti sekolah nanti leh blk kg..terubat rindu tu..:)

suri solehah said...

salam kass...saje ye tunjuk kan pulut doyan kat orang..saja nak kasi org terliur ye..hehe...tidak mmg berair mulut tengok kass huhu

nurkass said...

kak suri;
salam..
lama menyepi..rindulah..
kak ati ada bg tau yg kakk suri wek wek..hehe..patutlah senyap jek..tahniah..

shameel Iskandar said...

nurkass.

Saya sudah lapar tahap kronik bila baca dan tgk gambar kt entry ni.

Kat kg saya di Bachok Kelantan, kenduri pulut durian sellau diadakan bila diadakan gotong royong mcm gotong royong membersihkan kubur.

nurkass said...

shameel;
hehe..sabo..sabo..

ooo..mmg tradisi ke..bestnye..
mengeratkan silaturrahim..

LiErOSe~QiEmi said...

sedapnyeeeee pulut doyannnnnnnnnnnnnnnn... arrrgghhhh mau jugeeee.. jeless..jeless.. takpe, hjg mgu ni bunga balik kg, nak request mcm2 la dgn mak hikhik

nurkass said...

bunga;
erkk..takde niat buat bunga terliur..hehe

hope bunga dpt makan pulut doyan tu..haihhh..risau gak ibu mengandung ni..

si para para said...

pulut durian tu...emmm dah lama mengidam....
nak......

nurkass said...

si para para;
alahai siannya..
mengidam pulak tu..hehe..
gi buat gi..:)

LiFe KaMi said...

mmg dah lama sungguh tak makan pulut durian..
tetiba rasa ngidam plak,
bila la agaknya dapat merasa ni..huhu

nurkass said...

life kami;
haha..
pi cari durian cepat,,kang habis musim kempunan pulak..hehe

qemaishak said...

tak pernah lagi makan perut lembu dgn nenas rasanya..mesti sedap tuh..rindunya masakan mek di kg huhu

nurkass said...

qema:
aha..
cuba tau..sedappppp..tak tipu..hehe