23 May 2011

::5 perkara::

Entry santai petang ni..artikel ni saya dapat dari rakan ofis..so, saya kongsikan disini buat tatapan rakan2 sekalian..sesungguhnya islam itu memang indah..

lima perkara yang kita semua mahukannya dan kita usaha utk mendapatkannya
 
1- wajah yang cantik

2- duit yang banyak
 
3- kesihatan yang baik
 
4- anak2 yg cerdik dan berjaya
 
5- tidur yang nyenyak tanpa ganguan

 
senang je untuk mendapatkannya dengan hanya 15minit setiap hari.

kata nabi saw:
siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan,dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak..wallahualam

48 comments:

dwaty said...

nice kak.... i like it...

http://aniesandyou.blogspot.com said...

peringatan utk diri sendiri jg ni

Serius hot! WFTXO@#$%&*!

Afida Anuar said...

First time dengar ni kass, thanks for the sharing.. alhamdulillah solat tak pernah tinggal lagi setakat ni.kecuali waktu bulan mengambang..kekekeke...

ummu said...

assalamualaikum Nurr
solat itu tiang agama
terima kasih Nurr atas perkongsian terbaik ini.

ckLah said...

Subhanallah...

ainnoraini said...

tq kass....saling ingat mengingati antara sesama umat...

solat adalah perkara yg paling utamakan...

nurkass said...

dwaty;
thanks dik..muahhh

nurkass said...

anies;
betul tu dik..
solat itu tiang agama..

nurkass said...

Fida;
kass pun sama..tu yg share kat sini..alhamdulillah..

nurkass said...

kak ummu;
salam kak ummu..
betul tu kak..tanpa tiang maka runtuh lah ia..

nurkass said...

ckLah;
islam itu mmg indah..

nurkass said...

kak ain;
sama2 kak ain..
perkara paling penting dlm kehidupan..

Daddy Ziyyad said...

betul...terlalu banyak rahsia tentang solat yg kita manusia masih belum faham/temui..

Maya Mayana said...

terima kasih info ini...solat tiang agama..semoga kita semua berusaha utk melakukan solat yg diterimanya...lebih utk diri sendiri sebenarnya...

LiErOSe~QiEmi said...

kesimpulannye sila cukupkan semayang 5 waktu kan...

tp kadang2 terkehel gak.. terutama suboh huhuhu.. tu yg tak berapa nak bernur muka tu huhuhu...

nurkass said...

Daddy Ziyyad;
tu sbbnye kata pepatah tuntutlah ilmu sampai ke negeri china..:)

nurkass said...

Yana;
ur welcome..
semoga kita semua sentiasa diberi hidayah olehnya..

nurkass said...

bunga;
haha..sabo jelah..
cepat cari nur..

Kakzakie said...

Melainkan ditinggalkan dengan alasan yg tidak membolehkan seseogn itu melakukan. Kita ada ABC (allah bagi cuti)hehehe.....

EZAN IDMA said...

i like it

sahromnasrudin said...

trime kasih kerana mengingatkan..setiap solat kita ada fungsi tersendiri kan

si para para said...

hidup ini cukup sempurna bila kita ikut lalauan yang benar

My Little Diary said...

this is good, TQ for sharing...

wahida said...

terima kasih kass share n3 yg sgt berguna ni...

Yan said...

ALHAMDULLILAH..n3 ni banyak boleh memberi manfaat pada kita semua..

ieda said...

sgt2 gud infoo dik .. thanx :))

Mutiara Bernilai said...

salam sis..

wah. mutiara dgn rendah dirinya nak btau, mutiara baru tahu sal ni.

terima kasih byk2 ya sis..

nway, jaga diri baik2 ya d sana :)

ibuintan said...

peringatan yang amat bagus Kass, terima kasih

LiFe KaMi said...

jadi jangan lah kita tinggalkan solat walaupun satu waktu kerana solat itu adalah tiang agama yang mengukuhkan kehidupan kita..

nurkass said...

kak zakie;
betul tu kak..
time bulan menyinar..hehe

nurkass said...

ezan idma;
thanks dear..

nurkass said...

sahrom;
thats right..
semuanya ada manfaat tersendiri..

nurkass said...

si para para;
yup..
banyak hikmah tanpa kita sedari..

nurkass said...

MLD;
welcome rima..:)

nurkass said...

Wida;
welcome dear..

nurkass said...

kak yan;
alhamdulillah..
manfaat bersama..

nurkass said...

kak ieda;
ur welcome kak..:)

nurkass said...

Mutiara Bernilai;
salam dear..
bila akak dpt email ni rasa cam sayu jek..tu yg share kat sini..

thanks dear..:)

nurkass said...

ibuintan;
sama2 kak..
pengetahuan bersama..

nurkass said...

Life Kami;
yes..thats right..
amat penting dlm kehidupan kita..

Ati Masrif said...

salam kass cayang,

alhamdulillah dapat ilmu di sini

samalah kita tunaikan apa yg wajib

thanks kass

qemaishak said...

Nice...
Alhamdulillah..

Amy Syaquena said...

nice entry , tq for sharing...

fuad ansari said...

first time dengar..

nice entri..

moral of da story, jgn tinggalkan solat walau dalam apa keadaan sekalipun kecuali ketika bulan mengambang.. hehe..(",)

nurkass said...

kak ati;
ye kak ati cayang..
alhamdulillah..kita share ngan kawan2..

nurkass said...

qema;
thanks dear..
peringatan bersama..

nurkass said...

amy;
thanks dear..:)

nurkass said...

fuad ansari;
thanks..
erkk..emmmm..
bagus moral nih..ni bulan sape yg mengambang nih..haha