04 May 2011

::Kampung lagi::

Kali ni takde panjat-panjat dah..cerita lain pula..hehe
Atas permintaan anak2 buah yang nak makan roti canai, maka haruslah ditunaikan..
eh..!..bukan saya..mak saya yang buat..bab tebar2 ni saya memang failed..pernah juga try tebar tapi tepung tu melayang melekat kat tempat lain..haha....
jom layan gambar..

kalau balik kampung, memang anak2 buah akan request roti canai kat uwan diorang.
kalau beli ada yang kecil, pastu keras, kadang2 tak tau rasa ape..
bila buat sendiri memang puas hati..sedap pula tu..:)

then, bila dah kenyang kenalah exercise..
tangkap ayam kampung pastu sembelih
inilah yang bestnye duduk kampung..macam2 ada..
sedapnya kalau buat kari or gulai lemak cili api..uihhh..menjilat jari..layan gambar ek..

kalau time raya tu, memang kami akan proses sendiri ayam ni..pastu buat rendang..
kadang2 tu ada juga orang kampung datang beli..
mengikut petua mak saya, kalau wanita lepas bersalin digalakkan makan ayam kampung tapi bukan ayam jantan ye..sebab ayam jantan banyak angin..bila dah layur jadilah kuning keemasan..itulah cerita masa saya kat kampung..abih dah..wassalam..

42 comments:

Afida Anuar said...

Aikk pendeknya kass cerita kampung.. he he. (mengata orang padahal fida pun sama pendek je..heh!)...

selalu gak dulu2 masa tok ada...selalu sembelih ayam sendiri...telur pun amik kat reban je.. skrang ayam pun takdak...klu nak makan ayam kampung kena la beli kat kedai...

Yan said...

sedapnya ayam kampung.

akak beli siap je lah. tak de nya nak nangkap2 tu.. hee..

ibuintan said...

banyak ke ayam kg tu.. kass?

boleh datang beli tak?

ayam yg suami akak bela dah habis kena penyakit sampar

Warna Warni Kehidupan said...

memang best kalau dapat balik kampung huuu...rasa cam tak mo balik ke tempat keje

ainnoraini said...

dah lame tak buat roti canai mcm tu...

dulu2 masa mak kak ain sihat selalu cucunye mintak neneknye buat roti canai mcm tu..makan sekeping pun dah cukup kenyang...

Kakzakie said...

Kass ayam kampung kakak tak perlu kejar. Masuk reban tangkap. Ayam kakak dah sekolah dia tahu masuk reban bila nak maghrib. So sebelum keluar pagi hari kita tangkap dulu.

Kiok... cuti lepas 2 ekor jadi mangsa kakak bawa balik JB.

LiErOSe~QiEmi said...

ayam kampong.. sedapnye...

ayam kat kampung mak dah abis mati.. pesal tah, ari tu ada wabak ape tah serang, 1 kampung kena. Setiap orang berpuluh2 ekor ayam abis mati.. lani tinggal 2 ekor je lagi ayam mak.. tu tengah ngeram telo nak bagi ramai umat diorang lagi..

anitaare said...

assalammualaikum dik,

teringat ms dulu2, kalu nk mkan ayam kampung kenalah kejar ayam kat belakg umah..pastu mesti ada org nk beli telor aym kpg nk buat ubat..hai mmg memori indahlah psl ayam kpg ni..

kalu nk msk aym kpg ni haa..kena berjam2 sbb dging dia kerass..hehe

seronok ek ..gotong royong time raya

anitaare said...

assalammualaikum dik,

teringat ms dulu2, kalu nk mkan ayam kampung kenalah kejar ayam kat belakg umah..pastu mesti ada org nk beli telor aym kpg nk buat ubat..hai mmg memori indahlah psl ayam kpg ni..

kalu nk msk aym kpg ni haa..kena berjam2 sbb dging dia kerass..hehe

seronok ek ..gotong royong time raya

nurkass said...

Fida;
erkk..pendek ke..
cuti 2 hari setengah jek..tu yang pendek..hehe

kalau ayam kg ni tak yah susah2 kita nak buang kulit..makan je..
terbayang2 rendang ayam kg..sedapnye..

nurkass said...

kak yan;
gulai lomak cili api..umang ai..sodap eh..hehe..

aha..beli je ye..jom balik kg kass..kita kejor ayam..haha

nurkass said...

ibuintan;
ada yang baru ngeram..ada yg nak besar..kiranya danlah nak raya nanti..

tulah..kat kg kass pun ada ayam jiran yg kena sampar..nasib ayam kass ok..tiap2 mlm mak kass bakat kertas alas telur tu..

nurkass said...

warna warni kehidupan;
betul3..rasa berat jek nak balik KL..huhu..rindu ngan kg..

nurkass said...

kak ain;
sulu mak kass ada berniaga kedai makan..buat roti canai..

sabar ye kak ain..InsyaAllah bila mak kak ain dah sihat nanti boleh buat..

nurkass said...

kak zakie;
tu dia..siap ada bunyi kiok tu..hehe..

kami tak plan nak sembelih..tu yg baru nak gi tangkap tu..hehe..sib baik ayam kass tak suka gi jalan2..duduk je dlm reban..hehe..

nurkass said...

bunga;
ari tu pun kecoh gak kat kg kass..
mmg banyak ayam jiran mati..
alhamdulillah ayam kass ok..tiap2 mlm mak kass nyalakan sabut ngan alas telur tu..

nurkass said...

anitaare;
w'salam kak..
seronokkan kak..kenangan manis..
mlm tangkap esok sembelih..haihhh..bila teringat sedih pulak..hehe

keras sikit lah tapi sedap..fresh jek..

dwaty said...

seronok sakan na..... baru jer nak minta kak nur buatka roti canai... mesti sedap... teluar liur jap... eh lupa... saya puasa... hikhikhik

Daddy Ziyyad said...

Mak awak pandai tebar roti canai? Hebat...!! :)

Saya sembelih ayam pun tak pernah..~haha

padlie said...

kat kg sy dah susah nk jumpa ayam..
rasanya dalam setahun dua ni tak jumpa pun ayam keliling rumah kat kg..

thanks for petua :)

Amy Syaquena said...

ayam kampung bestnya kalau dapat goreng dengan rempah , perghhh!!! terliur nie..

Mutiara Bernilai said...

salam dear,

wah. rindu nak balik kg.
umah mutiara pon ade bela ayam kampung. ritu ayah baru sembelihkan utk kami. wah, sangat sedap kalu di bakar!

:)

Ati Masrif said...

tak pernah makan ayam kampung

camne lah rasanya yek :)

nurkass said...

dwaty;
ha..makruh dah tu..hehe
mmg seronoklah dik blk kg..mcm2 agenda..

diana said...

wah..
pandai ye buat roti canai sendiri..
mak tebar2 macam kat kedai tu la ye??

nurkass said...

daddy ziyyad;
aha..
mak pernah niaga dulu doc..
mmg keturunan tebar roti..hehe..

erkk..tak pernah sembelih ayam ke doc...kat kg doc yg ada kolam pancing tu ada bela ayam kan..leh sembelih nanti..hehe

nurkass said...

padlie;
la ye ke..
ni mesti kes penyakit ayam dulu tu..sunyilah tak dgr ayam berkokok..

nurkass said...

Amy;
uihhh..
kass pulak yg terliur..
sedapnye..

nurkass said...

Mutiara Bernilai;
salam dear,
bakar??? walah..
mmg sedap..bubuh rempah sikit..uihh..tak terkata..hehe

nurkass said...

kak ati;
tak pernah makan..?
takpe2..nanti kalau ada rezeki kass bawakan untuk kak ati ye..

nurkass said...

diana;
hehe..
mcm kat kedai tu lah..
berdesup2 dah siap..:)

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tak jantan betul ayam jantan selalu angin

fuad ansari said...

salam..

fresh dari ladang ni..nyum nyum..

ayam kampung jugak yang best kan.. walhal hidup terbiar je..
ayam bandar siap dok dalam aircond tu.. (",)

sahromnasrudin said...

ayam kampong mahal kan...sekilo RM 10 kat tempat sy nie..tp ia mmg sedap....

nurkass said...

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o;
hehe..
tak dapek nak nolong..

nurkass said...

fuad ansari;
salam..
saya mmg suka ayam kg ni..
tak yah susah2 kita nak buang kulit..original dari ladang..hehe..

nurkass said...

sahrom;
mmg mahal sahrom..
kalau nak beli tu kena cari kt pasar kg..baru murah..

ieda said...

aah akak pun sama .. kalau time raya kami proses sendiri ayam kg yg disembelih .. kalau hantar pasar x terima kuut .. huh tapi lagi best sebenarnhya .. barulah terasa hanggatnya raya ituu :)

Mutiara Bernilai said...

eh lupa.
nak tanya, betul ke ayam jantan ni angin?
hu, baru tahu

nurkass said...

kak ieda;
aha..kat kedai kdg2 diorg tak nak proseskan kak..
kalau buat sendiri lagi happening..sleh gurau senda ngan keluarga..hehe

nurkass said...

mutiara bernilai;
itulah kata mak saya..masa kakak saya bersalin ari tu, cina kedai ubat pun ckp camtu..

amiey lee said...

kta termiss entry ni..huaaaaaaaaaaaaa bestnye tgk roti canai n ayam kampung tu...