24 June 2011

::fast-wood..??..tajupakalee::

Received e-mail dari ofis mate..memang lawak lah..layan je lah..

*********************************************************

Lepas habis presentation kat kelas tadi perot gua jadi lapar tak tentu arah. Terus gua 'drop-by' kat sebuah kedai jual roti canai berhampiran kelas. Pelayan kedai roti canai yang berbangsa mamak ambil order gua berupa roti canai 2 keping banjir dan kopi 'o' ais.

Selesai urusan nafkah perot, gua ternampak satu dua kutu main laptop dari tadi, gua syak kedai mamak ni ada menyediakan perkhidmatan wifi secara free.


Sebagai customer, gua rasa ada hak untuk guna wifi kedai roti canai tersebut secara free juga. Laptop di start-up dan wifi di carik. Tetiba laptop gua prompt satu window tanya password..

"Dey mamak, sini kejap" Gua memanggil mamak dan melambai tangan cara macam nak tanya soklah susah-susah kat lecturer dalam kelas.


"Yes boss?"


"Sini wifi aper dia punya password?"


"Ooo fast-wood kalu, manyak shinang.. boss masuk
sana wifi...sudah ka?" pelayan kedai roti canai mengarahkan gua masuk wifi sampai ada prompt window mintak password.

"Ok mamak, sekarang you bagi apa password"


"Ok boss amik ni arr... saya cakap satu kali boss terus tulis
sana ...dia punya fast-wood "'tajupakalee'" . Style mamak tu bagi password kat gua macam nak bagi dadah, siap cakap slow kat tepi telinga.

Gua pun cekal menaip di ruangan password 'tajupakalee' dalam hati bercakap jugak "Giler susah password mamak ni... tinggi bahasa digunakan.


Lantas gua tekan 'OK'.

Ting..tong.. laptop canggih gua prompt lagi window tulis 'Password error!'.

Hati gua dah start panas, mentang-mentang gua makan roti canai ajer 2 keping, takkan password pun tak leh nak bagi. Terus gua memanggil balik mamak tadi yang tengah sibuk amik order kat meja depan pulak.


"Dey tambi, betol ke you punya password. Tak boleh lah!!! main-main lah you!"


"Butol lah boss, sini tempat fast-wood musti 'tajupakalee'. Tak boleh tukar"


"You tengok sini saya tulis arrr 'tajupakalee', sekarang saya tekan 'OK'.. haa you tengok salah lagi" Gua tengok mata mamak tu tepat2 sebagai tanda marah, mamak tengok mata gua sambil geleng kepala.


"Boss, lain kali saya cakap satu kali you dengar baik-baik.. saya sudah cakap itu fastwood 'tajupakalee' you dengar arrr 'tajupakalee' dia punya tulis ini macam 'taju, taju, taju, taju'. You ada sekolah ka?" Hampeh betol mamak ni, boleh tahan bengong ayat dia.

Gua terus tekan butang 'shutdown' sambil cakap "tak per lah mamak, lain kali lah gua datang pakai lu punya wifi. Lain kali sebut betul-betul
'tujuh empat kali' boleh tak?!!!!!!!"...7777..!!!

44 comments:

My Little Diary said...

hahahaha
pernah baca lawak ni kat email opis

wahida said...

hahaha!! apa la mamat ni..kalau aku, aku faham je 7 empat kali...hehehe....

Kakzakie said...

Kass.... lawak ini tengah berlegar-legar sekarang nie dimana-mana. Kakak nak kenakan pada hubby dia dah tahu juga. Kelakarlah...

IMANSHAH said...

trguling2 i baca

sahromnasrudin said...

klu pakai phone parah nie hehehheeeee

makdara TERdiva said...

haha!
jenoh nak memahami.. :P

musollahehsan said...

SALAM,
RESTOREN KAT MANA TU ? KALAU KE SANA, TAK PAYAH LAGI TANYA MAMAK TU ! PASSWORD DAH ADA !

ieda said...

adehhh akak baca kurengg paham .. jgn lewehh cam mamak udah lerrr ekekek :)

suri solehah said...

kass akak masih kurang faham lagi tu,,jap lagi kena datang baca lain..duk berebut ngan anak akak dia nk menulis kat blog dia huhu

nurkass said...

MLD;
haha..mmg lawak..

nurkass said...

Wahida;
aku memula tak paham..baca lagi sekali baru paham..haha..

nurkass said...

kak zakie;
ye ke kak..
hehe..nak kenakan hasben ek..
romantiknya..hehe

nurkass said...

imanshah;
haha..
baca ngan lenggok kapala..

nurkass said...

sahrom;
hehe..
takut tak dilayan..

nurkass said...

MDT;
haha..
lidah kena slang mamak lah..baru paham..hehe

nurkass said...

musollhehsan;
hehe..tak dapat dipastikan LF..adehhh

nurkass said...

kak ieda;
lidah kasi lenggok sikit kak..haha..itu kapala kasi goyang..:)

nurkass said...

kak suri;
baca slang mamak kak..
kasi goyang itu kapala..haha

ibuintan said...

hahaha... kodai mamak mano la ni

Afida Anuar said...

he he, aduh kass.... kass...

tajupakali ya?

boleh pakai ni;)

ckLah said...

Haha...
Teringat kawan dari Terengganu ajak pergi kedai seveng leveng (7-eleven)

Mutiara Bernilai said...

hahahaha,

ke|akar ahh,

suka!

k,thanks dear sbb dah ceriakan pagi mutiara,, :)

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kReen gelak tak hingat masa dapat email dari ofismate hari tu.

semua dok pandang !

♥cmª shIemª♥ said...

hehehe...kelakar!

qemaishak said...

Mula2 baca tak paham gak hahaha

nurkass said...

ibuintan;
tak dapek nak di pasti an..hehe

nurkass said...

fida;
hehe..
penangan mamak namenye tu ..

nurkass said...

ckLah;
haha..
tu lagi lah..G mmg tak boleh hilang..dengung mesti ada..

nurkass said...

Mutiara Bernilai;
hehe..
mmg lawak citer ni..
ur welcome dear..:)

nurkass said...

kak reen;
kass pun sama..
mmg haruk kat ofis ni..adehhh

nurkass said...

cma;
haha..
gelak tak hingat..

nurkass said...

qema;
itulah..
kass pun igt tu password nye..rupenya kena baca slang mamak..haha

LiErOSe~QiEmi said...

hahahaah.. klu bunga pun tak faham amenda mamak tu sebut haahah lawak laaa

ainnoraini said...

lawak la kas...kak ain baru pestime bace ni...mcm tu pun ade ka...
kak ain pun mmg ingat mcm tu jugak passwordnye tu...mmg lambat sikit nk faham...

nurkass said...

Bunga;
kasi goyang itu kapala baru faham..haha

nurkass said...

kak ain;
hehe..
haruk bebudak ofis ni gelak..
mmg kelakar mamak nih..
kass pun tak faham mula2 tu kak ain..baca sekali lagi baru faham..hehe

~ yus ~ said...

hahahaha, hilang penat akak baca citer ni. Memang lawak lah kass..huhu

dwaty said...

hahahaha.... nila padahnya... miss comunication...

sakit gua pun trus hilang sebab gelak baca ini entri...

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

Ati Masrif said...

kak ati dah baca
di fb kawan ...mmg terbahak2
ketawa...


take care...bye2 kass laling

nurkass said...

kak yus;
hehe..
kasi release tension sikit..

nurkass said...

dwaty;
hehe..
buat lawak mamak ni..
adehh..kurang stress kan dik..

nurkass said...

andrik mcvean;
hi andrik..
err..simple blog only..hehe
thanks..

nurkass said...

kak ati cayang;
bak kata kak zakie, lawak ni mmg tgh menular..hehe

take care too kak ati..muahhh