11 January 2011

**Serangan Yang Tak Diundang

Assalamualaikum wbt..
Apa khabar anda di luar sana..cewahhh..
entry kedua bg tahun 2011..malaskah aku..oh tidak..tidak.!!

Actually kebelakangan ni saya sering diserang..Dah puas dielak-ditepis-ditolak-ditangkis pun tak boleh jugak.degil dan liat..huhu..Akibat dari serangan yang bertubi-tubi nilah saya tak berapa sempat nak jln2 di alam maya ni..bak kata org melaka "berpinau biji mata nengok cahaya monitor nih"..hehe

So, ada sesiapa yang tahu petua petui untuk mengubati serangan yang tak diundang ni ??
Erkk..serangan sakit kepala / migrain..Kalau ada tolong bagi tau yek..Masa gi check ari tu doc cakap takde pape..haihhh..tak larat nak tambah power cermin mata tu lagik..

22 comments:

deena farhana said...

kak nur..

deena sarankan gi berbekam kat kepala..inshaallah ringan lps tu..

:)

♥ manje ♥ said...

salam

tengok benda hijau ler...
jgn tengok 'screen' lama2...
lepas 2 jam berhenti rehat
kan mata tu... ~

sahromnasrudin said...

assalamualaikum..sy setuju dgn saranan kak manja tue..banyakkan tengok pepohon atau gunung yang kehijauan..insyaAllah akan ok tue

nurkass said...

deena > ye ke..ari tu tgk nona ada citer pasal rawatan bekam..nanti nak gi cari..thanks dear..:)

nurkass said...

manje > w'slm..tq dear..ok..pasni nak gi keluar jap..

sahrom > w'salam..ok..i will try it..thanks sahrom..

Ati Masrif said...

salam nurkass,

selain itu kena rajin makan
multivitamin ye sayang!

white rose said...

jangan tengok screen komputer dekat2...

ala, letak timun yg baru kuar dari peti ais kat mate...

eh, akak dah cheq kadar gula & darah dlm badan?

doktor mane yg kate akak ok je?
swasta / kerajaan...

nurkass said...

kak ati > w'salam..EPO pun salah satu jugakkan..hehe..thanks kak ati..

white rose > ok..balik ni gi cari timun..dah check dah..ok je..akak gi dua2..just lum x-ray jek..thanks dear..

Afida Anuar said...

Kurang makan sayur kut ni kass...

ainnoraini said...

dah sah dia suruh berehat jer...jgn tenung lame2 screen komputer tu...

IMANSHAH said...

setuju ngan ainnoraini

Jgn berkawan sangat ngan komputer ni

Yan said...

Akak pun now sering kena migraine. Apa kat p doc test mata..

nurkass said...

fida > sayur tu my peberet tu..hehe..agaknya tak dpt mkn cek mek molek kot..hehe

ainnoraini > tu lah..haihh..kena gi cuci mata ni..

iman > alahai adik iman..mmg dia lah kawan sejati kt ofis akak tu..hehe..pas ni kena kurang dating ngan komputer tu la yer..hehe.thanks dik..

nurkass said...

kak yan > org yang bercermin mt cam kita ni mmg itulah risikonya kan kak..haihh..hujung minggu ni saya akan gi test..thanks kak yan..

Kakzakie said...

salam nurkass,

Bila bermata 4 ni memang mudah kena serang. Petua arwah emak mertua kakak, tumbuk daun inai banyak-banyak tepekkan seluruh kepala dari basah sehingga ia agak kering. Ini bukan nak perangkan rambut tau, ini nak ubat sakit kepala. Bilas dengan air suam. Rambut memang perang tapi kepala tak mudah kena serang..... cubalah mana tahu serasi....

My Little Diary said...

salam kass,

saya ni pun pengidap migrain jugak, jdk tak pernah lagi dpt petua2 yg bole menghilangkannya...
doctor cuma bagi ubat tahan sakit jer...

wahida said...

apalagi, kena amalkan foot detox la...mmg foot detox tu utk hilangkan migrain...

ckLah@xiiinam said...

Deria yang paling penting dalam hidup ya Nurkas...


ckLah pun ada masalah mata....

nurkass said...

kakzakie > w'salam kak..oo..guna daun inai ye..ok kakzakie..nanti saya buat petua ni..tqvm kak..:)

rima > yelah..doc bg ubat tahan sakit..tapi kalau amalkan pun tak elok..jom kita cuba petua2 diatas..mudah mudahan ok..:)

nurkass said...

wahida > hehe..tulah..dah lama tak beli..kena gi cari pengedar nih..thanks wida..:)

ckLah > betul tu cikgu..rasa cam nak gi laser jek mata nih..haihhh..nanti lah dulu..jom kita cuba petua2 diatas..:)

LiErOSe~QiEmi said...

ooo patut la kurang update.. bunga jarang sakit kepala yang melampau.. biasa kalau sakit just telam panadol je. pastu lega la..

try la berurut.. bekam bak kata deena tu pun ok..tp bunga tak berani berbekam, takottt hahaahah

nurkass said...

bunga > panadol tu pun dah muak tgk muka nih..hehe..sekarang ni tgh cuba petua2 diatas..ada kurang jugak..