11 April 2011

::Santapan Sabtu::

siaran petang hari ni..semangat tu ada cuma masa tak berapa mengizinkan..huhu..
ok..ni hari sabtu punye cerita ye..me and my frens teringin nak makan mee kari..so, daripada beli baik buat sendiri kan..then pagi2 terus gi tesco cari bahan..alah..ala kadar je..takde la haruk mana pun..yg penting kerang mesti ada..baru mantap..hehe

almost half an hour bersilat kat dapur, maka inilah hasilnya..taraaaaaaaa


uihhhhh..bau pun dah semerbak apatah lagi rasanya..haha..
lepaslah hajat nak makan mee kari..layan je la gambar dalam periuk tu ye sbb terlupa nak snap gambar sebelum makan..hehe..
ni dia resipi versi saya ..simple

Memula panaskan minyak, then tumis bwg besar, bwh putih, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pegaga dan daun kari..Bila dah naik bau, masukkan cili kering yg telah digaul dgn rempah kari..bila dah garing, masukkan santan..kacau seketika..dah mendidih tu, masukkan kerang, fishball, fishket, dan tauhu goreng..jgn lupa masukkan garam secukup rasa..versi saya ni takde pak aji ye..tak berapa gemor kalau ada pak aji ni..hehe..then bolehlah dihidangkan dengan mee yg telah di celur..hiasannya boleh letak sawi celur, taugeh, bawang goreng, telur rebus dan cili merah..selamat mencuba..

p/s : segan pulak pada kakak2 sy yg pakar masak kat blog ni..hehe..siapa lagi kalau bukan kak suri, kak ainnoraini, ckLah, kak yan, kak piasara, kak ati, kak zakie, ibuintan, kak ummi anum, kak ieda, kak ummu dll..wink..*____*


40 comments:

♥ manje ♥ said...

meriahnya 'khazanah' dalam mee kari dia =) ~

Ati Masrif said...

pandainya...

boleh dah tu...

boleh....

kahwin..hihi :)

nurkass said...

manje;
hehe..
tu yang lupa nak snap gambar tu..

nurkass said...

kak ati;
haha..
betul ke tu kak ati..
dah lulus la eh..hehe

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

letak tahu pok tu yg buat sedap tu..

ainnoraini said...

sungguh mengiurkan ni...

ape kate nnt dtg umah kak ain bwk sepinggan mee kari ye...

opp!! tak cukup sepinggan la kass sebab anak2 kak ain ramai...

Afida Anuar said...

Waaahh kass, nampak sedap tu..insyaAllah nnti ada masa boleh cuba buat.

thanks tuk resipi..;)

ckLah said...

slurp......

IMANSHAH said...

buleh bukak kelas memasak ni

sahromnasrudin said...

wow...penuh lauk tue sampai tak nampak mana satu tang mee nya heheheheee

http://aniesandyou.blogspot.com said...

jom kita bukak restoran mi kari!

Amy Syaquena said...

perghhh! sodapnya...

Maya Mayana said...

la antar la sini...nk rasa org bujang punya mee kari ni

nurkass said...

a.z.r.i.n.a.03.07;
aha..pandai pun..
tu yg buat menyelerakan tu..hehe

nurkass said...

kak ain;
erkk..
kena beli pinggan mangkuk katering nih..hehe

nurkass said...

Fida;
hehe..
lepas hajat nak makan mee kari..

nanti hantar skit ye..

nurkass said...

ckLah;
segan pulak..adehh

nurkass said...

Iman;
insyaAllah dik..
mana tau nanti buat gathering ngan blogger pulak..

nurkass said...

sahrom;
erkk..
mmg tak nampak mee sahrom sbb tu dlm periuk..hehe

nurkass said...

anies;
yeay..
pastu pakat mai ramai2..hehe

nurkass said...

amy;
sedap amy..
adehh..terliur plak..heh

nurkass said...

maya mayana;
erkk..
segan pulak..hehe..
haihhh..tak terkata..haha

My Little Diary said...

salam

huhu mcm2 ada dlm mee kari tu... :)

nurkass said...

MLD;
hehe..
ape nak buat..
pantang nampak..beli je..
tu yg banyak tu..

Daddy Ziyyad said...

hahaha..saya rasa mee kari ni macam style my wife masak, penuh dgn segala macam rencah!! puas makan...

wahida said...

perghhh...aku penggemar mee kari...ko x nak ajak aku mkn kat rumah ko ke? hehehe...

nurkass said...

Daddy Ziyyad;
aha..sama ke..hehe..
bukan selalu makan pun kan..
bila dah buat tu penuhlah..mmg puas..

nurkass said...

Wida;
alahai..siannya kwn aku ni..
nanti kalau aku buat aku anto kat BTP ye..hehe

dwaty said...

meriahnya mee kari.... hehehehe

nurkass said...

dwaty;
hehe..mak mertua lalu pun tak nampak..heh

sekamar rindu said...

salam....

bestnya mee kari....lama x makan ishh

Yan said...

hamboiii....makan sedap sampai tak hengat...

nurkass said...

sekamar rindu;
salam..
hehe..sesekali makan mmg enak..
tu yg penuh sepiuk..

nurkass said...

kak yan ku cayang;
rindu la..hehe..
sedap sgt..tu yg tak nampak sapa dah..haha

shameel Iskandar said...

Pandainya nurkass wat mee kari. Baguslh msk sndiri dpt save budget.

LiErOSe~QiEmi said...

kasss... nape tak ajak bunga datang rumah.. sedapnyeeeeeeee.. nak gakkkkk

nurkass said...

shameel;
hehe..taklah pandai mana shameel..bolehlah kalau nak mkn sendiri..betul tu..save sikit..

nurkass said...

Bunga;
alahai siannye..
kang mengidam pulak ibu mengandung ni..hehe..
lain kali ek..

ummu said...

assalamualaikum Nurr
akak pun bila ada masa free,dan sihat, abru akak turun ke dapur, wink,:)
wah, baguslah Nurr ni rajin belajar memasak.

nurkass said...

w'salam kak ummu..
betul tu kak..kass pun kalau ada masa baru bersilat kat dapur..hehe