03 June 2011

::Faham Sendiri Sudah::

received email from ofismate tadi tapi sepatah pun saya tak faham...
kalau ada rakan2 yang boleh translate lagi bagus..Bila baca cam best jek bunyi nye..
exercise mulut ngan lidah namenye ni..hehe..tak caya..?..ce baca
-----------------------------------------------------------

Pantun ngabang;
Sa, dua, tiga, empat, lima, enam, tuuuuuujuh! .....

Enda aku busong ngelangkah gunong,
Enda aku tulah ngelangkah tanah,
Enda aku danjan ngelangkah bulan,
Enda aku tumbang ngelangkah bintang! 


Kaki aku udah bediri di segi besi belumpong,
Nyawa aku nyapa nyembah di klasah tikai bedong long.
Lengan kanan aku ditanggam beringan lanchum selong,
Pala aku di-bap singkap jalong jabong,
Blakang aku ditinggang seludang baju burong.


Laban aku tu ukai mungkal ukai nanjal,
Aku tu endang niti endang nali,
Baka ijok tampung penduk,
Baka rutan tampung danan,
Baka ira tampung lemba,
Baka wi tampung tali.


Pecah periuk tanah ganti periuk tani,
Padam bulan diganti matahari,
Parai orang ka tuai ganti tubuh kami,
Pambu orang ka dulu ganti kami ka dudi.

>>aha..ada faham?? ce citer..:)

29 comments:

IMANSHAH said...

sumpah idok faham

ibuintan said...

tak paham den doh... bahaso Minang ke?

Afida Anuar said...

Allah..bahasa apa ni kass? hu hu

ainnoraini said...

tak faham langsung...
ingatkan bahasa banjar ke...suruh gak en somi bacakan...ermmm...dia pun tak paham..

IMANSHAH said...

jom join

http://blogpilihanmalaysia.blogspot.com/2011/05/pra-bpm-2011.html

amiey lee said...

HAHAHA LANGSUNG TAK PAHAM..HEEEE

amiey lee said...

mcm bahasa sarawak iban..sbb penah dgr hosumate dulu cakap ada gak bunyi mcm ni..endai nuan, tuai ni suma

Kakzakie said...

Ya adik sayang... langsung kakak tak faham. Bahasa asli sabah/sarawak kot.

Macam mentera pulak dah jadinya. Hehehe....

sahromnasrudin said...

bahasa sarawak ke???

wahida said...

adeh la...bila baca mmg best, tapi sebutir aku tak paham...huhu....

Amie said...

assalamualaikum,
macam bahasa sukuan sarawak tp ada bunyi minang pulak... he he salamkenal dr amie.

My Little Diary said...

hehe confirm tak paham...

nurkass said...

iman;
hehe..i pong..

nurkass said...

ibuintan;
ese pun samo..pueh nak paham tapi tak buleh yo..hehe

nurkass said...

fida;
hehe..
tak pasti lah..sarawak kot..

nurkass said...

kak ain;
tu siap suh hasben baca..hehe..
kass pun tak sure..

nurkass said...

amiey;
hehe..kass pun tak faham..rasanya sarawak kot..betullah agaknya tu kalau member amiey pernah ckp camtu..

nurkass said...

kak zakie;
hehe..
kass rasa pun camtu..
seronok jugak dapat baca..at least tahu sebutan..

nurkass said...

sahrom;
mungkin juga..kot..:)

nurkass said...

wida;
sama lah..
kalaulah ada rakan yg boleh translate mesti bestkan..

nurkass said...

amie;
salam kenal juga..
terima kasih sudi singgah sini..:)

emm..rasanya mmg bahasa sarawak kot..tak sure lah sbb sendiri pun tak faham..hehe

nurkass said...

MLD;
hehe..
tapi seronok baca bahasa negeri lain nih..

dwaty said...

kak nur... ni bahasa sarawak ker??? minang ker??? tak pahamla... enda tu apa??? kalau bahasa sabah... enda@ndak tu maksudnya 'tak'.... sama juga ker???

Maya Mayana said...

ambo dok pahe...pueh pikiaq :)

Yan said...

mana kass kutip ni..hee

nurkass said...

dwaty;
akak tak sure lah dik..rasanya sarawak kot..eh, kamukan borneo bah..ndak ada kawan disana ka..:)

nurkass said...
This comment has been removed by the author.
nurkass said...

yana;
amo pun samo..hehe

nurkass said...

kak yan;
sampainye hati..
mana ada kutiplah..dapat tau..hehe